Na kvalite čaju sa podieľajú genetické
vlastnosti čajovníka, ktoré sa líšia medzi jednotlivými krajinami, plantážami,
ba dokonca i medzi jednotlivými kríkmi. Významnú úlohu hrajú prírodné a
klimatické podmienky. Jednou z najdôležitejších činností na plantáži je zber
čajových lístkov. Od neho sa potom odvíja kvalita hotového čaju. Lístky sú stále
zbierané ručne v čase kedy sa mladé lístky začínajú rozvíjať, čím sa dosahuje
najvyššia kvalita. Na vrchole výhonku sú lístky čajovníka najcennejšie.Od
vrcholu smerom nadol jeho kvalita klesá. Zber listov prebieha prakticky počas
celého roka. Prvý zber je v marci až v máji. Tento zber sa nazýva First Flush,
je to Darjeeling a Assam. Tento čaj je chuťovo podstatne jemnejší ako čaje
zbierané v hlavnom vegetačnom období, čo závisí od mladosti lístkov. Druhý zber
prebieha od mája do konca júna a posledný hlavne v septembri. Po zbere prebieha
proces zavädania čajových lístkov pomocou ventilátorov vháňajúcich horúci vzduch
do sušiacich rámov. Pri tomto procese je čaj zbavený asi 35 % vody. Pri zelenom
čaji nasleduje sparenie horúcou vodou 85 - 90° C teplou, pričom sa čaj zbaví
fermentov. Potom nasleduje proces zvinovania pričom sa rozhodne o ďalšom postupe
spracovania. Po zvinovaní nastupuje fermentácia, sušenie, praženie a triedenie.
Vďaka tomuto nápoju sa nám ponúka možnosť ako kultivovať sám seba, a ako jeho prostredníctvom získať schopnosť lepšieho pozorovania a vnímania. Uvedomíme si krásu každého okamihu, ktorú by sme skôr prešli bez povšimnutia, a dosiahneme stavu dokonalej bdelosti. Číňania vravia: ,,Kto pije čaj, ten zabúda na hluk a nepokoj každodenného života”.
Čaj obsahuje vitamín B1, ktorý zvyšuje odolnosť človeka proti hluku, takže je vidieť, že čínska ľudová múdrosť zodpovedá poznatkom modernej vedy. Čaj sa pokladá za ochladzujúci prostriedok, napriek tomu, že sa pije teplý pretože teplo a chlad sú kontrasty pôsobiace na ľudský organizmus. Vplýva na povzbudenie a stimuláciu ľudského organizmu.
Zelený čaj je zdrojom vitamínu C, ktorý je zachovaný vďaka vynechanému procesu fermentácie.
Podľa čínskych výskumov bolo dokázané, že pitie čaju pred a po jedle zabraňuje tvoreniu tukotvorných lipidov v organizme. Všetky druhy čajov znižujú obsah cholesterolu v krvi, zvlášť Pu-Er a Oolong. Nezanedbateľným faktorom je priaznivý účinok na posilnenie ciev čo má veľký význam v boji proti infarktu, mŕtvici a trombóze. Čínske výskumy v sedemdesiatych rokoch potvrdili vplyv čaju na znižovanie telesnej hmotnosti, cholesterolu a triglycidov v krvi.
Veľa zubárov doporučuje pitie čaju z dôvodu vysokého obsahu fluoridov potrebných pre ľudský organizmus. V zelenom čaji ho je dvakrát viac ako v čiernom čaji. Fluorid spevňuje kosti, zabraňuje osteoporóze a chráni zubnú sklovinu, ktorá je tak odolnejšia proti zubnému kazu. Pitie čaju výrazne obmedzuje rast baktérií v ústach.
Vysoké percento selénu obsiahnuté v zelenom čaji vytvára v tele prirodzenú obranu proti rakovine. Čaj zabraňuje vzniku rakoviny aj tým, že zabraňuje bunkovej mutácii. Čajové polyfenily zvyšujú obsah bielych krviniek, ktoré sú vojakmi v boji proti infekciám.
Čaj podporuje svojimi preventívnymi a liečivými účinkami dlhovekosť. Čaj naozaj upevňuje zdravie a predlžuje život – ako vravia taoisti, je to ,,elixír nesmrteľnosti”.