Slovenský názov :  Púpava lekárska
Ľudový názov :  Mlieč,Pampeliška,Popovňak
Český názov :  Pampeliška lékařská (smetanka)
Botanické zaradenie :  Čakankovité - Cichoriaceae
Vedecký názov :  Taraxacum officinale auct. non Weber
Anglický názov :  Common dandelion,Milk gowan,Puffball

Výskyt : rastie ako burina v záhradách, na dvoroch, poliach a pod.

Kvitne : od apríla do októbra.

Zber : zbierame celú rastlinu, teda koreň, vňať, listy a kvety.

Úžitok : podporuje trávenie, čistí žalúdok, osoží pri chorobách pečene a žlčníka, pri cukrovke, hemoroidoch. Pomáha pri reume, dne a kĺbových ťažkostiach. Púpavový čaj vynikajúco prečisťuje organizmus .

Použitie :

Macerát : 1 kopčitú čajovú lyžičku koreňov dáme na noc do 1/4 litra studenej vody, na druhý deň zohrejeme na bod varu a scedíme.

Sirup : 4 hrste kvetov púpavy dáme do 1 litra studenej vody a necháme pomaly zovrieť. Keď tekutina skypí, odtiahneme z platne a necháme celú noc stáť. Pridáme 1kg cukru a polovicu na plátky nakrájaného citrónu. Hrniec postavíme bez pokrievky na sporák a pri miernom ohni zahusťujeme.

Upozornenie : Vysávanie mliečnej šťavy môže vyvolať nepríjemné stavy najmä u detí.