Slovenský názov : | Púpava lekárska |
Ľudový názov : | Mlieč,Pampeliška,Popovňak |
Český názov : | Pampeliška lékařská (smetanka) |
Botanické zaradenie : | Čakankovité - Cichoriaceae |
Vedecký názov : | Taraxacum officinale auct. non Weber |
Anglický názov : | Common dandelion,Milk gowan,Puffball |
Výskyt : rastie ako burina v záhradách, na dvoroch, poliach a pod.
Kvitne : od apríla do októbra.
Zber : zbierame celú rastlinu, teda koreň, vňať, listy a kvety.
Úžitok : podporuje trávenie, čistí žalúdok, osoží pri chorobách pečene a žlčníka, pri cukrovke, hemoroidoch. Pomáha pri reume, dne a kĺbových ťažkostiach. Púpavový čaj vynikajúco prečisťuje organizmus .
Použitie :
Macerát : 1 kopčitú čajovú lyžičku koreňov dáme na noc do 1/4 litra studenej vody, na druhý deň zohrejeme na bod varu a scedíme.
Sirup : 4 hrste kvetov púpavy dáme do 1 litra studenej vody a necháme pomaly zovrieť. Keď tekutina skypí, odtiahneme z platne a necháme celú noc stáť. Pridáme 1kg cukru a polovicu na plátky nakrájaného citrónu. Hrniec postavíme bez pokrievky na sporák a pri miernom ohni zahusťujeme.
Upozornenie : Vysávanie mliečnej šťavy môže vyvolať nepríjemné stavy najmä u detí.